Renovables sí però no a qualsevol preu

El passat ple la CUP de Cànoves i Samalús vam presentar la següent reflexió i preguntes:

La Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat ha admès a tràmit la creació d'un parc solar fotovoltaic de 9,95 hectàrees a Samalús que es situaria prop de la masia de Can Bullícia, entre el Torrent de Sant Margarida i el Sot del Riguer.

Es tracta d'una zona propera al Parc Natural i a la Xarxa Natura 2000,  i segons el POUM es situa en terrenys de sol no urbanitzable genèric. Un projecte que prima el benefici econòmic per sobre de la sostenibilitat que malmet els espais agraris, que provoca un moviment especulatiu per la terra que els pagesos no poden assumir, amb el greuge per a l'accés dels pagesos a la terra i en conseqüència dificulta el relleu a les explotacions agràries del municipi.

Tanmateix la zona és rica en fauna i forma part de corredors de connexió de fauna terrestre  i aèria, i ja s'han emès dictàmens desfavorables per motius ecològics i de protecció de la biodiversitat del projectat i molt proper de La Garriga.

  1. Pensa l’Ajuntament defensar la negativa dels veïns a aquest projecte com ha fet el de La Garriga davant la Ponència?
  1. S’han demanat informes mediambientals per tal de posicionar-se negativament davant la ponència energètica?
  1. Es pensa declarar Cànoves i Samalús un municipi lliure de parcs solars fotovoltaics?
  2. S'ha tingut en compte l’alt impacte paisatgístic que suposaria una construcció d'un parc d’una àrea superior al nucli del poble de Samalús?

Aquí en teniu el vídeo i les respostes de l’alcalde:

 

Els plens telemàtics no permeten cap rèplica ni forma de participació directa, així que no vam poder rebatre el seu punt de vista. Per això ho fem aquí:

Per tranquil·litat de veïns i veïnes, l’informe que l’Ajuntament va presentar és negatiu. Tot i que el POUM és compatible amb posar plaques solars, l’informe realitzat per l’arquitecte i el tècnic del Consell Comarcal és desfavorable al·legant que el lloc no és l’adequat per l’impacte visual i per la proximitat del nucli, tal i com digué l’Alcalde. Tanmateix, no s’ha realitzat un informe mediambiental com s’hi s’ha fet a altres municipis propers (a La Garriga per exemple).  Ara bé, en cap cas l’alcalde nega la possibilitat de fer un parc solar en una altra ubicació. És a dir, es mostra favorable argumentant que degut al canvi climàtic cal arribar al 2030 a un topall de més del 50% de renovables.

Potser un informe mediambiental hagués ajudat a l’equip de Govern a ser més sensibles al perjudici que aquest tipus d’infraestructura provocaria al nostre municipi: influirien a la permeabilitat del sòl? Podrien agreujar el cabal d’avingudes en cas de nous temporals? Què passaria amb les espècies associades als nostres ambients agrícoles que hem de protegir?

Com a CUP som molt conscients que hem d’avançar cap a un model energètic renovable però no a qualsevol preu.

En el mateix vídeo, l’Alcalde fa referència a les propostes que els mateixos veïns li van fer sobre que els panells s’han de posar a les teulades dels polígons industrials, però en nega la seva viabilitat dient textualment “no en tenim prou, no podem generar prou energia a les teulades”. Tanmateix, segons l’Institut Català de l’Energia, només aprofitant les teulades útils de Catalunya amb plaques fotovoltaiques s’aconseguiria cobrir el 50% de la demanda elèctrica, i encara podríem sumar-hi les altres energies renovables i la mateixa solar en els llocs adequats propers als centres de producció i de consum.

Cal doncs destinar territori agrícola per posar-hi plaques solars? Cal deixar sense terreny als pagesos que no podran pagar el que les grans empreses ofereixen als propietaris?

No, el que realment ens cal és planificar la implantació territorial de les energies renovables, amb consens del territori i de les administracions locals. Ens cal blindar-nos se als interessos especulatius de les grans corporacions i fomentar l’autoproducció a través de comunitats energètiques i xarxes de consum locals.

Ens alegra conèixer la consciència ecològica de l’equip de Govern actual, però encara ens alegraria més saber que prediquen amb l’exemple: la majoria d’equipaments municipals no fan ús de les energies renovables i seguim pagant els rebuts de la llum a grans companyies que no prioritzen l’energia verda existint companyies elèctriques que sí que ho fan.

Des de la CUP de Cànoves i Samalús seguirem dempeus lluitant per què es declari Cànoves i Samalús un municipi lliure de parcs solars fotovoltaics en sòl agrícola i/o forestal.